Afrikan tähti

Meillä ei lapsena kotona ollut Afrikan tähteä mutta naapurissa oli. 10 vuotta vanhempi naapurin tyttö saikin pelata sitä kanssani sitten muutamaan otteeseen. En osaa sanoa mikä kyseisessä pelissa tuolloin kiehtoi. Pidin jo tuolloin kaikista lautapeleistä muutenkin, peliseuraa ei vain tahtonut olla, koska sisaruksiani lautapelit pikkusiskon kanssa ei oikein kiinnostaneet. Seuran puute ei sinänsä ollut ongelma, koska yksinkertaisia pelejä pystyy ihan hyvin pelaamaan myös itsekseen; oikea käsi vastaan vasen käsi.

Alkuvuodesta kävin tutkimassa mitä Itäkeskuksen Kierrätyskeskuksessa olisi tarjolla. Sieltä tulikin sitten ostettua mm. tämä Afrikan tähti -peli. Ajattelin että jos siitä puuttuu osia, niin sitten siitä voi askarrella. Ja jos kaikki osat on tallella niin voisi hankkia sen lisäosan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPeli maksoi Kierrätyskeskuksessa kaksi euroa. Uusi perusversio maksaa Lautapelit.fi -nettikaupassa 16,95, ja hinta on muissakin kaupoissa varmaan aika samaa luokkaa. Minun pelissäni ei ole mihinkään merkitty valmistusvuotta.

Laatikko on ihan hyvässä kunnossa, kulmat eivät ole revenneet ja teippiä on käytetty vain laatikon sulkemiseen jossain vaiheessa. Lauta on ehjä ja kaikin puolin hyvässä kunnossa. Laskin kaikki pahvikiekot ja rahat yms. ja peli on pelikunnossa. Rahoja on laatikossa tuplamäärä ja värisävyistä päätellen ne ovat selkeästi eri painoksista. Ylimääräisiä rahoja käytän ehkä askarteluihin joskus. Itse Afrikan tähti sitten, no, se on tästä pelistä jonnekin kadonnut, mutta kätevästi on edellinen omistaja piirtänyt itse uuden.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAAfrikan tähdessä pidän ehkä eniten juuri kuvituksesta. Jalokivet ovat todella kauniita, rahat ihanan vieraan näköisiä ja pelilauta on runsas ja värikäs, pelottavakin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pelilaudan teknisenä ratkaisuna on jännittävänä piirteenä tämä reikä keskellä. Ohut pahvi on materiaalina halpa mutta se myös hajoaa helposti. Pelilaudan hajoaminen keskeltä on estetty hajottamalla se jo valmiiksi.

Pelimekaniikkahan tässä ei ole kummoinen, sillä voittaminen on pitkälti tuuripeliä. Sellaiset pelit ovat kuitenkin ihan yhtä tarpeellisia ja viihdyttäviä kuin monimutkaiset strategiapelitkin.

Kari Mannerlan yli 60-vuotias peli on osa suomalaista yhtenäiskulttuuria. Kuka Suomessa ei olisi pelannut Afrikan tähteä, tai edes tietäisi mikä se on? Vaikka peli on julkaistu useammalle kielelle, ei se ole niittänyt samanlaista menestystä muualla. Yksinkertainen tuurimekaniikka ei myöskään viehätä hardcore-pelaajia. Board games geekin tulosten perusteella Afrikan tähti on huonoin 50-luvulla julkaistu peli. 

Mielestäni Afrikan tähden arvo onkin jossain ihan muussa kuin haastavuudessa. Se on perhepeli ja kaunis sellainen. Kuka tahansa voi voittaa riippumatta tiedosta tai taidoista. Totta kai Afrikan tähti on aikansa lapsi ja mielikuva Afrikasta on kolonialistinen ja kuvitus naiivia. Mutta tämän pelin ei ole tarkoitus ollakaan opetuspeli, vaan viihdettä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Seuranpuutekaan ei enää ole ongelma, sillä viime vuonna pelistä on julkaistu mobiiliversio, jota voi pelata yksin! On aika mukavaa minusta että Martinex on kehittänyt Afrikan tähteä eteenpäin. Toki se on myös klassikkotuote, jolle riittää tilausta. En ole vielä lisäosaa kokeillut missään, mutta olisikohan sekin vähän euron kuvat silmissä tehty: neljä miljoonaa myytyä peruspeliä lienee neljä miljoonaa potentiaalista lisäosan ostajaa. Martinex siis omistaa nykyään Pelikon, joka Afrikan tähteä on alusta asti valmistanut. Afrikan tähdet tehdään ilmeisesti kaikki Raisiossa.

Pelissä järjestetään kahden vuoden välein myös maailmanmestaruuskisat. Siispä treenaamaan! Samalla voi kuunnella Edu Kettusen tekemää hienoa biisiä. Enää puuttuu vain se peliseura. Oikea ja vasen käsi, mitäs tuumaatte, otetaanko matsi?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s