Fidan postikortit osa 1

k

Mietin, että jaanko näitä kortteja jotenkin eri julkaisuihin vai miten. Tekstistä uhkaa tulla loputtoman pitkä, joten laitan nyt pari kolme korttia yhteen tekstiin.

Kortit maksoivat yhteensä 1,80 euroa, joihinkin oli merkitty hinta, toisiin ei. Aloitan ehdottomasta suosikistani, eli Charlesista ja Dianasta. Tämä oli myös korteista kallein, 50 senttiä. Kortin tekstissä kerrotaan ensin milloin kihlauksesta on ilmoitettu (24.2.) ja milloin häät pidetään (29.7.1981). Sitten kerrotaan milloin Charles ja Diana ovat syntyneet, ja kenen tyttö Diana on. Viimeinen kappale kertoo oikeastaan vain Dianasta, Charleshan on kaikille tietysti jo ennalta tuttu. Dianan isän suku on palvellut kruunua 1700-luvulta asti ja koska Dianan isoäiti on kuningattaren ja kuningataräidin lady-in-waiting (sanakirja tarjoaa vastineeksi vain hovinaisen, vaikka kyseessä on enemmänkin henkilökohtainen avustaja ja jonkin sortin bestiskin hän voi olla), niin Dianakin omaksunee tulevan kuningatteren tehtävät luontevasti. Teksti loppuu lauseeseen “We all wish the well-matched couple every happiness.” No, ei aina käy niin kuin haaveillaan. Mietin vain ketä “me” tässä tekstissä oikein edustaa. Koko kansaa? Korttifirman työntekijöitä? Kyseessä tuskin on kuninkaallinen Me. Kuva on yksi virallisia kihlajaispotretteja. En ole löytänyt kuvaajan nimeä, ehkä tilaisuuteen on lähetetty useampia toimittajia ja valokuvaajia ja kuvia on sitten myyty toimistojen kautta?

Sitten takapuolen tietoihin. Kortin on painanut Photo Precision Limited Isossa-Britanniassa. Löysin keskustelun, jossa postikorttien keräilijä kyselee firmasta lisätietoja, ja niitä antaakin eräs yhtiön entinen työntekijä. Saamme mm. tietää, että firma meni konkurssiin, koska uusi johtaja teki ainakin kyseisen työntekijän mielestä huonon päätöksen laajentaa toimintaa liian voimakkaasti. Lisäksi keskustelussa on tietoa yhtiön perustajista. Kortissa keskellä ylhäällä on sateenkaarilogo ja nimi Colourmaster International, joka oli siis tuotemerkki kaikille firman kirjoille ja postikorteille. Tämän logon alla on koodi GS 2534, jossa GS ilmeisesti liittyy kortin paikkaan / aiheeseen ja numero on jokin sarjanumero. Alalaidassa on koodi PLX12. Keskustelussa entinen työntekijä kertoo, että koodit “PT” ja “PLC” tarkoittavat Photo Transparencya ja Photo Litho Compositea. Olisiko PLX sitten Photo Litho Text? Numero on ilmeisesti jälleen jokin yhtiön oma sarjanumero. For sale -palvelussa on myynnissä muutama Charles & Diana -kortti, ja niistä pyydetään punnan kipale. 15 kortin sarja Diana-kortteja on myös 15 puntaa. Olisiko korttini arvo siis samaa luokkaa eli punnan? Euroissa se olisi 1,38 kirjoitushetken kurssilla. Yhdellä kortilla on siis melkein koko pinkka jo tienattu 😛

Toisena korttina tulee kortti Japanista ja se esittää Himejin linnaa. Etualalla kimonoon pukeutunut nainen irvistää kukkivalle kirsikkapuulle. Kortin oikea yläkulma on joskus taittunut.

Wikipediasta opimme, että Himejin linnoitus on valmistunut 1600-luvun alussa ja se on Unescon maailmanperintökohde. Linnoitus on rakennettu niin, että hyökkääjä joutuu kulkemaan spiraalimaista reittiä ja on koko ajan puolustajan jousitulen kohteena. Lisäksi linnanpihalla on tahallisia umpikujia ja hämääviä risteyksiä. Linna on laastittu valkoiseksi. Kauneus hämää, en olisi hahmottanut Himejin linnan olevan linnoitus vaan enemmänkin palatsi. Himejin linna on minulle aiemmin tuttu vain Civilization-tietokonepelistä.

Kortti on painettu Japanissa ja valmistaja on NBC Nippon Beauty Colour. Yhtiö on tunnettu myös nimellä Nippon Beauty Card Center. Tälläkin kortilla on sarjanumero, 739. Google löytää paljon muitakin saman firman painamia postikortteja, mutta en saa selväksi, että onko kyseinen yhtiö edelleen olemassa. Eniten tuntuu löytyvän lentokonepostikortteja, mutta luulen, että niillä on vain aktiivisin keräilijäporukka.

Himejin linna esitellään lyhyesti englanniksi ja japaniksi, lisäksi nimi on ranskaksi ja espanjaksi. Pidän kortin väreistä ja kiiltävä pinta vaikuttaa todella hyvälaatuiselta. Kortissa on myös yhdistetty osoitekenttään länsimaiset viivat ja japanilaisille postinumeroille? tarkoitetut ruudut.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s