Ruuvaa, väännä, säädä, hinkkaa

Paitsi että valitsin swap-bot vaihtoon tavaroita, puhdistin myös lavuaarin hajulukkoa. Lavuaari on taas vetänyt vähän huonosti, joten sunnuntain kunniaksi putket irti toisistaan ja moskaa pihalle. Pahin tukos tuntui kuitenkin olevan juuri ritilän alla, ja sinnehän pääsee käsiksi kun ruuvaa sen ruuvin auki siitä ritilän keskeltä. Jos hajulukon putsaus on ihan mysteerihommaa, niin tässä on video, Remontti-Reiska opastaa!

Niin, tässä ei nyt näytetä sitä ruuvin aukaisemista, varmaan koska pitäisi käyttää tuommoista pulloharjaa, mutta minä haluan käyttää omaa pulloharjaani ihan pullojen pesemiseen enkä viemärin. Parin kierroksen jälkeen ruuvi jäi jotenkin jumiin eikä se suostunut enää kiristymään tarpeeksi kireälle mutta ei myöskään aukenemaan auki asti. Mieheni diagnoosi oli, että ruuvimeisseli on liian pieni. Marssin sitten vitutuksen saattamana tihkusateessa läheiseen K-rautaan ostamaan isomman. Joskus sillä meisselin koolla vaan on väliä. Hinta oli 11,95 euroa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Isompi meisseli auttoi tällä kertaa: ruuvi kiristyi eikä tiiviste enää vuoda. Oikeastihan meisselit ovat nimeltään ruuvitalttoja ja ne taas kuuluvat vääntötyökaluihin. Vääntötyökaluja ovat myös momenttiavaimet, jakoavaimet ja kiintorengasavaimet. Myös ristipäiset ja torxit sun muut ovat ruuvitalttoja, vaikka niiden pää ei olekaan talttamainen. Kahva tässä vääntimessä on hyvä. Se on iso ja pyöreähkö ja pienikin käsi saa hyvän otteen. Kättä voi vähän siirrellä ja niin kaiken kokoisille käsille tulee pitävä ote. Musta osa kahvasta on myös semmoista vähän tahmaista muovia, joka auttaa pitävän otteen saamisessa.

Ennen kauppaan menemistä jo mietin, että miten ruuvimeisseleiden kokomerkinnät oikeen pitää ymmärtää, mutta nyt ratkaisin senkin. Tämä on siis kooltaan 8,0 x 175. Ja jos nyt oikein ymmärsin, niin 8,0 on millimetrejä ja se on se ruuvin koloon tulevan osan leveys ja 175 mm on sitten tuon metalliosan pituus kärjestä kahvaan saakka.  Yksi luku on vielä 120008 mutta en kyllä keksi, että mitä se voisi tarkoittaa. Kahva kertoo vielä mystisillä lyhenteillä Chrom. molybd. ja vanad., että metalliosan, joka on ruostumatonta terästä (eli siinä on yli 10 % kromia), valmistuksessa on käytetty näitä aineita eli kromia, molybdeenia ja vanadiinia. Kahdesta jälkimmäisestä en ollut koskaan kuullutkaan. Onneksi Wikipedia valistaa ja nyt tiedän että molybdeeni tekee ihmisen kehossakin kaikkea hyvää. Ruostumattoman teräksen se kovettaa ja jo muinaiset roo… siis japanilaiset ovat sitä käyttäneet miekkoihin. Kaikki aineet ovat myös ihmiselle välttämättömiä, mutta hyvin pienissä määrissä, kromista voi saada myrkytyksenkin jos sitä on liikaa.

Yritin Googlettaa Ironsidea, mutta meisselivalmistajan omia nettisivuja ei tullut esiin. Meisselissä lukee, että se on valmistettu Saksassa, mutta koska olen nyt tullut aika epäileväiseksi saksalaisten Made in -merkintöjen suhteen niin haluaisin varmistua asiasta.

Onneksi muuten ruuvimeisseleidenkin valmistuksesta on video.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s