Juha Ilonen – Toinen Helsinki

sisäpiha 42Niinhän siinä käy kun lähtee ulos ovesta – rahanmenoa! Lähdin töiden jälkeen Itikseen ostamaan vaellussukkia – niistä tuonnempana. Menin myös Stockalle ja siellä Akateemisen kirjakaupan kulmauksessa ale-pöydässä nökötti Juha Ilosen kirja Toinen Helsinki. Olen käynyt jo monena vuonna arkkitehti Ilosen vetämillä sisäpihakierroksilla Open House Helsingissä. Sisäpihakierrokset ovat olleet hurjan suosittuja ja väkeä on tullut niille vuosi vuodelta enemmän. Ilmeisesti Ilosen kierroksella nappaamat kuvat uteliaasta väkijoukuista vakuuttivat kustantajan – tällä kertaa AtlasArtin – ja kolmas, uudistettu ja täydennetty painos pitkään lopussa olleesta kirjasta ilmestyi vuonna 2014. Tämä on kaiketi unohtunut minulta jossain vaiheessa sillä yllätyin oikeasti kun näin kirjan kaupassa. Selasin vähän kuvia ja ne ovat todella upeita. Kirja kainaloon ja kohti kassakonetta! Alkuperäinen hinta oli 53,90€ mutta alennuksen kanssa sen hinta oli 31,70€.

Toinen Helsinki

Kirja siis esittelee Helsingin umpikortteleiden sisäpihoja mustavalkokuvin. Kuvat toimivat hyvin mustavalkoisina, värejä ei kaipaa, vaikka joissain tapauksissa itseä on ehkä eniten viehättänyt juuri joku värin haalistuminen tai kontrasti. Kuvat ovat isoja enimmäkseen vähän pienempiä kuin yksi sivu, mutta on myös pari aukeaman kokoista kuvaa. Lopussa on lyhyitä artikkeleita suomeksi ja englanninkielisen käännöksen kera (kääntänyt Jüri Kokkonen) eri aikakausien säädösten ym. vaikutuksesta sisäpihojen rakentumiseen sellaisiksi epäsuunnitelluiksi tiloiksi kuin ne enimmäkseen ovat. Tässä lainaus esipuheesta:

Takapihoilla eivät päde taidehistorialliset luokitukset ja sanavarastot, sillä ne ovat syntyneet ilman tietoisia esteettisiä pyrkimyksiä. Frontonit, liseenit ja ABABA-rytmit loistavat poissaolollaan. Niiden tilalla on koruton epäjärjestys, jonka syntymistä ovat säädelleet välinpitämättömyys, röyhkeys, ahneus, eriarvoisuus, kaavamainen byrokratia ja sattumanvaraisuus.

Vaikka monet pihat ovatsisäpiha 4 sisäpihakierroksilta tuttuja, en todellakaan ole käynyt kaikilla. Kuvat ovat upeita, mutta en nyt viitsi leikkiä tekijänoikeuksilla. Sen sijaan saatte katsella näitä itse ottamiani kuvia noilta kierroksilta. On ne otettu ainakin samoilta pihoilta, melkein samoilta kohtaakin kuin kirjan kuvat. Kirjan kuvat ovat ainakin siitä parempia, ettei niissä ole tarvinnut luoda illusiota väkijoukottomuudesta.

sisäpiha 9 sisäpiha 13

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s