Pelejä aikaa tappaville

Jos olette sattuneet uutisia lukemaan, niin maassamme on avattu pikavauhdilla uusia vastaanottokeskuksia. Suurinta osaa ihmisistä tämä ei varmaan liikuta pätkän vertaa. Osa on asiasta pahoillaan, osa haluaa auttaa turvapaikanhakijoita.

Fb:ssa törmäsin tapahtumaan, jossa turvapaikanhakijoille kerättiin vaatteita. Keskustelussa vastaperustetun vastaanottokeskuksen työntekijä toivoi pelejä, joissa ei tarvita minkään tietyn kielen osaamista. Esimerkiksi shakki, domino, tavalliset pelikortit jne. Laitoin hänelle vielä sähköpostia ja vastauksen jälkeen pakkasin pelit kasseihin ja kävin heittämässä paikan päälle. Ovatpahan ainakin käytössä eivätkä vaan makaa kaapin perukoilla. Tässä siis kavalkadi itselle tarpeettomaksi käyneistä peleistä.

Palat

Ensiksi yhdeksän palapeliä. En ole muuten näistäkään ostanut yhtäkään 😀 Nimittäin, muuttaessamme tänne asuntoon, anoppini – eli entinen asukas –  jätti kaikenlaista tänne meille, mm. näitä palapelejä. Olen ehkä tuon vasemmassa alakulmassa olevan koonnut kerran, muita en muista nähneenikään. Tykkään kyllä palapeleistä mutta kun nyt tuntuu olevan kaikenlaista muutakin tekemistä niin ovat sitten jääneet vähemmälle huomiolle. Palapelejä kokoan yleensä jouluisin siskoni kanssa. Paloja pitää palapelissä olla mielestäni vähintään 1000. 500:kin käy jos on tosi vaikea kuva.

Koska kuvassa näkyy parikin Ravensburgerin palapeliä, kerrotaanpa vähän siitä. Onko se vanha saksalainen yritys? No tietenkin se on! Se on perustettu 1883 ja se on Euroopan suurin palapelien valmistaja. Koska yhtiön oma nettisivu on sekava, saatte linkin Wikipedian artikkeliin. Kuvan palapeleistä kiinnittäisin huomionne vielä oikeaan yläkulmaan, jossa on saamelaislapsia esittävä piirros. Kyseinen palapeli on valmistettu Suomessa. Valmistaja on Varjopeli Oy ja ainakin palapelin kannen perusteella se on sijainnut Upeliktsjoella. Tosin nykyään sen kotipaikka on kaupparekisterin mukaan Espoossa.

Sitten vein kaksi pakkaa pelikortteja. Olisihan niitä enemmänkin mutta niistä en syystä tai toisesta voinut luopua. Esim. yksi on askartelukäytössä ja siitä puuttuu jo kortteja.

Nämä kaksi pakkaa olivat kuitenkin aivan joutavina. Finnairin korteilla on jo ikää. 10-vuotiaana olin äitini kanssa Rodoksella, kuten jo tuulikellotekstissä kerroin. Silloin oli myös lentokoneissa tarjolla viihdykettä lapsille: värityskirjaa, tarrakirjaa, sarjakuvia ja pelikortteja. Pelikorteissa on tietoja maailman valtioista. Kaksi korttia per valtio. Toisessa kortissa on lippu ja toisessa valtion ääriviivat ja sitten jotain perustietoa, kuten pääkaupunki, väkiluku, pinta-ala jne. Kun valtiot järjestää aakkosjärjestykseen, menevät myös pelikortit järjestykseen maittain ja kakkosesta ässään.

Cape Wrath -kortit äiti toi tuliaisena Skotlannin-matkaltaan. Cape Wrath on Britannian armeijan harjoitusmaali, luonnonsuojelualue ja vaikka mitä.  Korteissa on kuvituksena Cape Wrathin maisemia ja eläimiä. Kortit on painettu osana Defending the past -nimistä projektia, jonka takana on sanahirviö Royal Commission on the Ancient and Historical Monuments of Scotland. Projekti oli käynnissä vuonna 2010 ja hei, heilläkin on ollut oma blogi!

domsha

Lopuksi vielä shakkilauta, nappulat ja domino. Shakki ei ole oikein koskaan ollut minun pelini. En vain osaa ajatella niin strategisesti kuin olisi tarvis. Tuo shakkilauta ja nappulat ovat siis myös tänne meille jätetty niin kuin palapelitkin. Lisäsin shakkinappuloiden kanssa samaan pussiin muovinappulat, jotka tulivat backgammonini kanssa. Nyt laudalla voi pelata myös tammea. Backgammonilleni ostin kauniimmat puiset nappulat jo ajat sitten, nuo muoviset hirvitykset eivät mitenkään sopineet sen kauniin kauniin laudan kanssa.

Dominopelin olen ostanut varmaan joskus kirpparilta. Montako kertaa olen sitä pelannut? En kertaakaan. Sen sijaan olen joskus rakennellut jonoja ja työntänyt niitä kumoon. Ikävä kyllä nuo dominopalikat ovat niin vintturat etteivät ne yleensä kaatuneet oikeaan suuntaan tai pysyneet tarpeeksi kauaa pystyssä.

Sinne menivät pelit ja vehkeet. Samalla meni myös kaksi kangaskassia. Hengenpelastaja ja jostain meille kulkeutunut Naisten kymppi -kassi. En koskaan juokse, mutta mieheni ekstrasisko on muistaakseni Naisten kymppiin osallistunut. Jotain tavaraa lienee siis meille siinä kuljetettu, nyt kuljetettiin pois.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s