Järviseudun kansallispuku

Joululahjoja on kiva hankkia, myös itselleen. Joskus viime vuonna tai toissa vuonna minulle selvisi, että myös Järviseudulla on oma puku. Tätä en tiennyt silloin kun pääsin ripille ja äiti teki minulle kansallispuvuksi Härmän puvun. Sekin on komea ja on vaikea päättää kumpi on ihanampi, Härmä vai Järviseutu. Viime kesänä näin Suomalaisen kansantanssin ystävien puvustolla Järviseudun puvun ja ihastuin viimeistään silloin ikihyviksi. Fb:ssa kansallispukuryhmässä eräs henkilö myi omaa Järviseudun pukuaan ja tässä sitä nyt sitten ollaan, kahden pohjalaisen kansallispuvun omistaja. Puku maksoi 400 euroa ja hintaan sisältyi postikulut.

Tiedän onnekseni mm. kuka puvun on valmistanut ja milloin, mutta en paljasta näitä tietoja tässä. Puvun mallin on koonnut Tyyni Vahter vuonna 1939 ja sitä on tarkistanut Hilkka Vilppula vuonna 1976. Puvussa järviseutulaisinta on hame, joka on perustuu Kansallismuseossa olevaan kangastilkkuun, jonka on juhlahamekangasta Lappajärveltä. Hamekangas on todella työläs kutoa, koska sen kuviot poimitaan ja pujotellaan erikseen, niitä ei siis saada aikaan vain polkusia polkemalla. Tässä hameessa on todella upeasti tehty vetopoimutus. Kiinnitykseen käytettäviä nappeja pitää vähän siirtää, kun vyötärö ei ole minulla ihan samaa kokoa kuin entisellä omistajalla. Voitte itse miettiä että mihin suuntaan napit liikkuu…OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pukuun kuuluu tietenkin paita. Se on aika tavallinen kansallispuvun paita. Tässä paidassa on myös aliset, jotka  tässä ovat kyllä mielestäni ihan samaa kangasta kuin ylisetkin (yleensä aliset on jotain halvempaa ja karkeampaa kangasta, eihän niitä kukaan näe). Kaula-aukko on pyöreä eikä siinä ole halkiota. Hihansuiden napit on ommeltu langasta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Liivi on myös aika perinteinen. Se on mustaa parkkumia ja kaavan pitäisi olla saman kuin Härmän puvussa. Tämä on kyllä vyötäröltä ainakin erilainen kuin minun Härmän puvun liivit. Vuorikangas on tässä tuollaista harmaata eikä körteissä ole mitään väriä. Körtit ovat myös huomattavasti pienemmät kuin Härmän liivissä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sitten on vielä tasku, joka tuossa kuvassa hameen kanssa jo näkyikin. Laitan siitä kuitenkin vielä lähikuvan. Kirjonnat on tehty niin tarkasti! En varmaan itse kykenisi noin pieniin ketjupistoihin kuin tässä. Nyt en tiedä olenko käsittänyt väärin, mutta ilmeisesti pukuun kuuluu erilaisia taskuja, eri paikkakunnille omansa. Minä pärjään kyllä tällä mikä tässä on. Ja tuo taskun kokka (koukku, jolla tasku riippuu hameen vyötäröllä) on niin upea!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sitten on vielä solki. Tämä on Lappajärven solki, näitäkin on tarjolla erilaisia. Tämä solki  on paljinsolki ja paidassa on miehustassa ommeltuna pienet silmut, joihin se pujotellaan kiinni. Soljessa ei ole mitään leimoja. Naarmuja on tullut pari mutta ei se menoa haittaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tässä puvussa ei ole esiliinaa, mutta selvitän varmaan jossain vaiheessa, että voisiko sellaisen tehdä kuitenkin. Puvun kanssa käytetään valkoisia polvisukkia, semmoisetkin pitää jostain vielä hommata. Härmän puvun kanssa on vihreät sukat. Kansallispuvun kenkiä minulla on kahdet, joten niistäkään ei tarvitse huolehtia. Pukuun kuuluisi vielä päähine, tykkimyssy tai korvamyssy. Päähine ilmeisesti on keskeneräisenä jossain, ja ilmoitin kyllä että voin sen sellaisenaan ottaa. Katsotaan josko se vielä jostain ilmaantuu.

Lisäksi haluan kertoa vielä, että minun piti ostaa puvun säilytystä varten lisää henkareita. Paidan henkari on Anttilasta ja sen on valmistanut Palaset. Näitä myydään kolmen kappaleen pakkauksessa ja semmoinen maksaa jotain päälle 4 euroa, oisko nää olleet 5 euroa yhteensä. Henkarit valmistetaan Suomessa. Nipsuhenkarit olivat Anttilasta loppu, joten piti suunnata sitten Clasohlsonille niitä etsimään. Nipsutinhenkareita myytiin kahden kappaleen pakkauksissa ja nyt siis molempien kansallispukujen hameet riippuvat näistä nipsuttimista. Ne maksoivat 4 euroa ja ovat valmistetut Kiinassa. Liivi on puisella henkarilla, mutta en tiedä enää mistä se on tullut.

Advertisements

5 thoughts on “Järviseudun kansallispuku

 1. Onneksi olkoon! Tiesin, että tämä on tulossa. Viime keväänä sain sattuneesta syystä seurata, kun tutustuit kyseiseen pukuun. Hame ja tasku ovat upeat!

  Like

 2. Hei! Minua kiinnostaa myös saada hankittua tulevaisuudessa tämä kotiseutuni puku (isä Lappajärveltä, äiti Evijärveltä). Mahtaakohan noita solkia olla Evijärvellä omaansa? Sopis hyvin mun sukujuuriini.😊 Tästä puvusta on vähäisesti tietoa netissä. Siksikin kiinnostava puku, että on ilmeisen harvinainen.

  Like

  1. Hei,
   Tanhuviestissä vuodelta 1980 (numero 23 muistaakseni) on hyvä kirjoitus tästä puvusta. Siinä on että vanhemmassa versiossa oli “pieni pyöreä kupusolki” ja sitten kun pukua on päivitetty niin vaihtoehtona on myös “Alajärveltä löytynyt pronssinen paidansolki”. Tämä pyöreä oli minun pukuni mukana, mutta yleensä on semmoinen pieni missä on joku hely roikkumassa. En kyllä tiedä onko tämä pyöreä semmoinen oikea.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s