Virkattu päiväpeitto

En ole koskaan ollut sängyn petaamisen kannattaja, mutta nyt olen ottanut sen tavaksi. Yritän petaamalla hillitä holtitonta päiväunien nukkumistani; saatan nukkua kahdetkin päiväunet jos oikein väsyttää. Tai yrittää nukkua 12 minuutin voimanokoset ja päätyä nukkumaan 120 minuutin nokoset kesken työpäivän.

Esteeksi tälle nukkumiselle olen siis nyt asetellut virkkaamani päiväpeiton, jonka sain valmiiksi huhtikuussa 2009. Aloitin sen tekemisen yläasteella kai 2002 tai 2003, tarkoitus oli vain tehdä tyyny, mutta palat veivät mennessään. Lukion ajaksi peitto jäi tauolle, koska minulla ei ollut silloin telkkaria, jonka tahtiin virkata. 2007 joulukuussa muutin uuteen kämppään, jossa oli myös telkkari ja kämppis, jonka kanssa kaikenlaista katsottiin. Asunto oli kalustettu, semmoinen vanha mummokämppä, ja kalusteisiin kuului myös rahi, jonne keskeneräinen peitto asettui asumaan. Pala palalta peitto tuli valmiiksi ja voi sitä ilon päivää kun sen sai levittää sängylle. Tämä kuva on siis vuodelta 2009.

peitto2

Peitto on mitoiltaan noin 220 x 180 cm ja se painaa (jos vaaka on tosissaan) 1,7 kg. Lankana käytin jotain lankaa, josta myös siskoni päiväpeitto on virkattu (sitä jäi yli, siskon peiton tosin teki äitin täti). Lanka on mukavan pehmeää, tällä peitolla makoillessa ei tule mustelmille. Koukkuna käytin muistaakseni kokoa 10 olevaa metallista. Peiton malli on jostain kirjasta, joka on äidin hyllyssä. Malli on sen verran yksinkertainen, että sen oppi nopeasti ulkoa. peitto3

Peitto koostuu isommista 8-sakaraisista tähtikuvioista ja pienemmistä neliöistä, jotka tulevat niiden väliin. Palat kiinnitetään toisiinsa kiinni aina viimeisellä kerroksella, joten tavallaan erillistä palojenkiinnitysloppukiriä ei tarvitse.  Isoja paloja peitossa on 15 x 14 = 210 ja pieniä sitten 14 x 13 = 182. Ihan kaikki palat ei tulleet samoin päin mutta ei sitä varmaan kukaan sillä silmällä katselekaan (paitsi minä ja äiti).

Ainoa huono puoli peitossa on, että se jäi leveämmän sängyn myötä vähän liian pieneksi. Yritin jossain vaiheessa jatkaa sitä vähän leveämmäksi, mutta ainakin siinä vaiheessa ei kiinnostanut tehdä kuin pari palaa lisää. Eilen tuli myös todettua, ettei peitto estä päiväunien nukkumista. Nukuin kissan kanssa peiton päällä oikein mukavasti. Ehkä sen pitäisikin olla jotain inhottavan kovaa lankaa.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s