Hohde-ryijy

Helmikuussa oli syntymäpäivä ja Suomen käsityön ystävillä ryijyt tarjouksessa. Ja minä pähkäilin että ostanko paketin vai enkö vai önkö. Noh, 11.2. meni rahat tililtä ja parin viikon päästä sain ilmoituksen, että voin noutaa pakettini paikan päältä (onneksi on lyhyt matka, säästin postikuluissa). Nyt en enää mistään näe, että mitä se ryijypaketti maksoi, mutta koska sama ryijy, eli pienempi Hohde, on taas tarjouksessa, niin oletan että noin saman verran. Nyt paketin hinta ommeltuna on 633 euroa. Täysi hinta on 745 euroa.Edit 8.6.2016: Löysin pussin pohjalta kuitin ja maksoin helmikuussakin ryijypaketista tuon 633 euroa.

Ryijyn mallin on suunnitellut Suomen käsityön ystäville samassa rakennuksessa majaileva Pentagon design. Suomen käsityön ystävät taas on vuonna 1879 perustettu tekstiiliteollisuuden kivijalka. Heidän fb-sivujensa kautta olen ihaillut mm. kirkkotekstiilejä ja kun kävin ryijyn tarvikkeet hakemassa, oli heillä silloinkin valmistumassa kirkkoon kankaita. Palvelu oli todella ystävällistä ja muistutettiin vielä, että jos tulee mitään ongelmia tai jos vaikka joku langoista loppuu, niin aina voi ottaa yhteyttä ja autetaan. En onneksi apua tarvinnut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mutta ryijyn kanssa homma alkoi tämän ohjepinkan ihmettelyllä. Ohjeet on kyllä todella, todella hyvät ja yksityiskohtaiset. En ole ikinä ennen tehnyt ryijyjä mutta näillä ohjeilla kyllä onnistui hyvin. Paketissa oli siis nämä erinomaiset ohjeet, kaikki langat, pohjakangas, kolme neulaa ja kolme lastaa. Langat olivat vyyhteinä, joten ensiksi ne piti keriä. Siinä vierähtikin yksi pitkä ilta, osan ajasta meni siihen, kun suostuttelin miehen pitälemään vyyhtejä ja opetin miten se tehdään kunnolla. Sitten kun langat oli kerillä ja tarkasti pidetty kirjaa sävynumeroista (49 eri väriä, joista suurin osa sinisiä), pääsin aloittamaan. Pari nukkaa oli valmiina kankaassa ja siitä sitten vain jatkamaan. Keriltä lankaa kerittiin vielä nukkasekoituksiksi, joita varten sai leikata vielä erilliset pikkulappuset.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Jämälankoja jäi.

Ajattelin, että ryijy olisi semmoinen ikuisuusprojekti, kun on se miehen kansallispukukin tässä vielä tekeillä, että olisi vain välillä jotain pientä vaihtelua. Noh, sitten keksin mitä tekisin ryijyn jämälangoista ja sille idealle on jonkin sortin deadline. Joten ryijy piti siis saada nopeasti valmiiksi, että on sitten ne jämät mitä käyttää. Viimeinenkin nukka tuli paikoilleen joskus toukokuun puolella jo. Vähän hidastelin päärmäämisen kanssa, koska pääsin kuitenkin sitä jämälankaprojektia jo aloittamaan. Viikonloppuna sain kuitenkin senkin valmiiksi. Kuvassa näkyy osa jämälangoista ja sakset, jotka äiti ehdottomasti halusi ostaa minulle, koska hän oli sitä mieltä, että pitää olla hyvät sakset. Ja nämä Fiskarsin sakset olikin tosi hyvät, terät menivät sukkelaan lastan ja lankojen väliin leikatessa.

Sitten piti etsiä kampaamiseen sopiva kampa. Ryijyn viimeistelyyn ja huoltamiseen kuuluu olennaisena osana kampaaminen. Sopiva löytyikin sitten Tigeristä, kahden kamman paketti maksoi 2 euroa (kaikki maksaa Tigerissä 2 euroa). Kammat on valmistettu Kiinassa. Sitten piti hommata tanko, josta ryijy laitetaan seinälle. Päädyin hakemaan K-raudasta verhotangon. Se oli K-raudan omaa merkkiä, eli Cello ja erittelynä vielä Lisa. Tämän hinta näköjään vähän vaihtelee K-raudoittain, mutta siinä 18 euron pintaan se on. Minun taisi maksaa 17,95 tms. Paketissa on mukana kiinnityssysteemit, mutta semmoiset, jotka toimii verhotangolle. Kodin varastoista ei nyt löytynyt mitään sopivaa, joten tänään palasin taas K-rautaan. Löysin jopa myyjän, josta ei hirveästi ollut apua, muuten kuin,että ensin valitsemani kannattimet olisivat huonot, koska niitä ei saisi tarpeeksi syvälle seinään. Ripustin-naulakko yms. välistä löytyi kuitenkin mukavan pyöreästi muotoiltuja vaatekoukkuja, jotka kävin mittaamassa ja totesin tangolle sopiviksi. Cello vaatekoukku, valkoinen, hinta 6,95. Näitä nyt siis jäi vielä kaksi pakettiin odottamaan, että jos joku muu on ryijyään ripustamassa niin täältä voin antaa vaikka ilmatteeksi. Kuten myös ne verhotangon koukut. Aikaisemmin olin jo ostanut kipsilevyankkureita, joiden kanssa koukut siis kiinnitettiin tukevasti seinään.

Koska kiinnittäminen ei ole koskaan helppoa, piti ostaa vielä vähän apuvälineitä siihen. Ensiksin etsin piikin, koska seinään pitää eka tehdä reikä. Purasin Bahco ajoi asiansa 4,95 euron hintaan. Jotta ryijy tulisi suoraan, etsin myös vesivaa’an eli vatupassin. Valitsin tämmöisen pienehkön magneetillisen Ironsiden vaa’an, koska ajattelin heti kuinka kätsyä on laittaa se vatupassi kiinni esim. siihen ripustustankoon tai Sini-varteen ja sitten tietää että tuleeko suoraan. Vatupassitkin on ihan hullun hintasia. Tämä maksoi 12,95. Siinä vatupassia, piikkiä ja koukkuja kanniskellessa koin lähes tulkoon helvetillisen näyn, jossa jälleen kerran kaivan kaapista sitä pientä ihmeellistä ruuvimeisselien pussukkaa samalla kun vasara tippuu varpaille ja kaikki muu roina kaapissa ja sylissä leviää pitkin ja poikin. Päätin ostaa työkalupakin. Olisin kovasti halunnut ensin semmoista isoa, sinistä ja metallista, miltä minusta työkalupakin kuuluu näyttää, mutta onhan se toki vähän turhan iso, kun ei tätä kalustoa nyt niin merkittävissä määrin kuitenkaan ole. Päädyin sitten vähän pienempään ja kevyempään ratkaisuun. Stanley ei ole mitenkään erityisen järeä, mutta uskon sen toimivan paremmin kuin sen ihmepussukan ja varpaille tippuvan vasaran. Pakki maksoi 12,95. Näiden ostosten kanssa olin valmis.

Ekan koukun onnistuin laittamaan itse. Sitten piti turvautua ruokakuntamme pidemmän ihmisen apuun. Hänellekin hain yhteisvarastosta tikkaat, joiden virittely portaikkoon fiksusti ja turvallisesti olikin sitten oma operaationsa. Mutta lopulta, väärän kokoisista meisseleistä huolimatta (miten voi meilläkin olla kolme ristipääruuvaria, jotka on aina kaikki melkeen oikean kokosia mutta kuitenki just vääriä). Sitten sain (itse hyräilemäni) fanfaarin saattelemana nostaa ryijyn vihdoin ja viimein paikalleen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tämä seinälle laittaminen oli ehdottomasti vaativin ja rasittavin osuus koko urakassa. Oikeanlaisen kaiken löytäminen ja toki sijoituspaikkakin portaikon yllä on varsin haastava. Tuohon sopisi kyllä isompikin ryijy mutta en tiedä kyllä kuka sen sinne laittaisi ja ottaisi sitten tuuletusta yms. varten pois.

Mutta nyt olen niin niin tyytyväinen ja onnellinen. Ilo on ryijyä katsella portaiden ylä- ja alapäästä. Jes jes jes!

Hintalaskelma vielä: ryijyn paketti 633, kampa 2, tanko 18 ja työkalut yms 38, näin pyöristyksineen tuli ryijylle kaikkien höysteittensä kanssa hinnaksi noin suurin piirtein 690 euroa, jos se siis helmikuussa maksoi saman kuin nyt. Sakset maksoi äiti. Kaupan päälle sain vielä kipua jalkaterääni; se jäi tikkaitten alle.

Advertisements

4 thoughts on “Hohde-ryijy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s